Българинът консумира с една трета по-малко свинско месо от средното за страните от Евроопейския съюз, каза пред „Хоризонт” изпълнителният директор на Асоциацията на месопреработвателите д-р Светла Чанова.
Само за първата година след присъединяването стопанствата намаляват с 13%, т.е. 40% от суровината в страната е българска. Всичко останало е от внос. Европа има своите препоръки за здравословно хранене и казва: намалете консумацията на месо. Ако в Европа, да кажем, консумират 43 кг. на човек годишно, в България консумират 30 кг. свинско месо. Ако се интересуваме от това хората да се хранят балансирано, в никакъв случай те не могат да намалят консумацията на месо, тъй като, така или иначе, консумират много по-малко отколкото в Европа. Храните, които са на пазара, са абсолютно безопасни. В България почти няма хранителни отравяния. Всички големи кризи идват от другите храни – и диоксинова, и лудата крава, каза д-р Чамова.
Тя допълни, че заради несъответствия с европейските изисквания, в края на годината ще бъдат затворени не повече от 40 месопреработвателни предприятия и това няма да се отрази на обема на производството.