Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Девет жени-еврокомисари в новата Европейска комисия

Девет са жените еврокомисари в състава на новата Европейска комисия, който беше оповестен от председателят й Жозе Мануел Барозу.

Българският външен министър Румяна Желева ще е еврокомисарят, отговарящ за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакциите при кризи. Баронеса Катрин Аштън ще е Върховен представител на съюза за общата външна политика и сигурността и заместник-председател на Европейската комисия. Датчанката Кони Хедегор ще заеме новосъздадения пост по въпросите на промените в климата. Вивиан Рединг ще отговаря за правосъдието, основните права и гражданството. Сесилия Малмстрьом от Швеция ще е новият еврокомисар по вътрешни работи, а холандката Нели Крус по новите технологии.

Бившият белгийски външен министър Карел де Гухт става еврокомисар по въпросите на търговията, испанецът Хоакин Алмуния ще отговаря за конкуренцията, финландският еврокомисар Оли Рен, който досега се занимаваше с въпросите на разширяването на ЕС, поема икономиката и валутните въпроси, а французинът Мишел Барние ще е комисар за вътрешния пазар и услуги. Румънецът Дачиан Чолош ще отговаря за ресор "Земеделие и развитие на селските райони", а германецът Гюнтер Йотингер за енергетиката, един от най-оспорваните ресори, според председателя Жозе Барозу.

Преди да поеме задълженията си и да ги изпълнява до 31 октомври 2014 г., Европейската комисия трябва да бъде одобрена от Европейския парламент. Кандидат-комисарите ще бъдат изслушани в комисиите на парламента според ресорите между 11 и 19 януари догодина. Предвижда се гласуването на комисията в пълен състав да бъде на 26 януари.




По публикацията работиха: БТА, Лилия Димитрова - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна