Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сепаратисткият лидер Доку Умаров е поръчал атентата срещу "Невский експрес"

Ислямисти от Северен Кавказ поеха отговорността за кървавия атентат в петък срещу руския пътнически влак „Невский експрес", при който бяха убити 26 души. Съобщението е публикувано в интернет сайта на чеченските сепаратисти.

В писмо до информационния сайт „Кавказ-Център” неназовани кавказки моджахедини поемат отговорността за взривяването на пътническия експрес Москва - Петербург. Чеченските бунтовници твърдят, че акцията е по заповед на сепаратисткия лидер Доку Умаров, който се е провъзгласил за емир в руската част на Кавказ. Атентатът бил извършен от специално подготвена за целта диверсионна група и е част от мащабен план за нападения срещу важни стратегически обекти на руска територия, се казва в съобщението.

Руските правозащитни органи отказват да коментират версията на чеченските бунтовници, като посочват, че не разполагат с подобна информация. Оперативните следствени групи в момента издирват четирима души с неруска външност, които били забелязани в селата край мястото на експлозията. Според някои показания, те били от Кавказ, а според други, ставало дума за семейство роми, дошли на свиждане в затворническа колония.

В Москва и Петербург днес се провеждат митинги в памет на жертвите на атентата срещу „Невский експрес” под надслов „Русия срещу терора”.

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна