Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Яне Янев беше отстранен от НС за едно заседание, заради обиди към депутати и президента

Лидерът на "Ред, законност и справедливост" Яне Янев беше отстранен от НС за едно заседание, тъй като обиди депутати и президента с декларация от парламентарната трибуна. Лидерът на РЗС протестира остро от парламентарната трибуна срещу отказа на ГЕРБ да се увеличи с 1 милион лева бюджета на държавния орган за борба срещу незаконно забогателите, като това стане за сметка на орязване на президентския бюджет с 1 милион. В декларация Янев каза, че депутати от ГЕРБ изневерили на собствената си съвест, за да запазят нечия повеля.

Янев остро нападна персонално и президента Георги Първанов: "Бившият социалистически лидер Георги Първанов ще влезе в историята като първият президент, чието име беше замесено в съмнения за злоупотреби с власт, очевиден лобизъм за енергийни проекти на чужди държави и компании, както и други по-пикантни ловни, туристически, мезонетни и пр. скандали."

Председателят на парламента Цецка Цачева отстрани за едно заседание Яне Янев заради обида към държавния глава и депутати, като се мотивира: "Ще си позволя да цитирам само една от тях – „Няма необходимите морални достойнства”. Затова, че Вие, във Вашата декларация оскърбихте НС и държавния глава Ви отстранявам от пленарната зала."

Премиерът Бойко Борисов отговори на предложението на РЗС, като посочи, че според него това е опит за конфликт между институциите.

"Независимо от конфликта, който съществува между нас, и той е принципен, той /президентът/ е избран два пъти от народа с абсолютно болшинство. Второ, с този един милион по никакъв начин не ни се повдига нищо – не ни се отвързват ръцете, нищо не донася повече, освен поредния конфликт с президентската институция.

На г-н Янев или на другите по-малки партии им е лесно да отидат да се изкажат в парламента и след това да си отидат вкъщи да си ядат закуската, докато моите министри всеки ден се налага да работят с президентската институция. Всеки конфликт между премиер, президент или управител на БНБ веднага влияе на тези цифрички. Те са точно както на земетресенията – както сеизмичната активност непрекъснато се следи, така ни следят и нас," посочи Борисов.

От парламентарната група на РЗС са озадачени от решението на председателя Цачева. Според оценката на Янев вчерашното му слово в пленарната зала дори е било по-остро от днешното: "Ако Вие съпоставите това, което казах вчера и днес, ще се убедите, че днешната декларация е изключително премерена и по никакъв повод не петни никого. Не дава квалификации и в декларацията не се съдържат обиди на институциите."

Според Янев, ако Цецка Цачева е засегната лично от декларацията на РЗС, това е друга тема: "Ако аз бях казал от парламентарната трибуна, че г-жа Цачева се държи като многогодишен функционер на БКП от Плевен, тогава това може би щеше да бъде някакъв вид обида, но аз подобни думи не съм произнесъл, нали така?"

От РЗС намекнаха, че в ГЕРБ има силна съпротива за свикване на Велико Народно събрание заради кръгове, които искат политическото статукво да продължава.

По публикацията работиха: Цветелина Стоянова, Даниел Инков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна