Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е крайният срок за изкупуване на тютюна от тазгодишната реколта

Днес изтича срокът за изкупуване на тютюна от тазгодишната. Въпреки изтичането на тригодишния гратисен период, след който трябва да спре държавното подпомагане за тютюнопроизводството, в бюджета за 2010 г. са заложени 80 млн лв за премиране на производителите. Подаването на информация от купувачите за изкупените количества тютюн трябва да стане до 7 декември, а субсидиите ще бъдат изплатени, ако до средата на годината в хазната се съберат достатъчно пари - обясни за "Хоризонт" земеделският министър Мирослав Найденов.

"След 7-ми трябва да се обработят от регионалните поделения на Държавен фонд "Тютюн" и да се изчаква. Ако бъде осигурен финансов ресурс в следващата година те да си получат субсидиите. Тези 80 милиона, които бяха гласувани в бюджета, условието е след месец юни, ако няма нарушение на баланса на бюджета, т. е. няма някакъв огромен дефицит, тези средства ще бъдат осигурени и ще бъдат разпределени на базата точно на тези протоколи, за които говорим в момента", заяви министър Найденов.

В предаването "Преди всички" Арбен Мименов, председател на съюза на тютюнопроизводителите, съобщи, че изкупната кампания вече е приключила, макар и при по-ниски цени от миналогодишните. В някои райони на страната тютюнопроизводството няма алтернатива и хората разчитат, че субсидии ще има, независимо в каква форма. В противен случай ще се създаде социално напрежение, предупреди Мименов.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна