Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Копенхаген отразява всеобщата загриженост за климата на планетата

Представители на 191 държави, сред които и България, ще участват в откриващата се днес в Копенхаген 15-та конференция, посветена на промените в климата.

Политиците трябва да одобрят решителни мерки, след като учените предупредиха, че средната глобална температура не бива да се покачва с повече от 2 градуса по Целзий, за да не настъпят необратими климатични изменения. За целта е нужно ново, още по-амбиционно споразумение, което да замени изтичащия след две години протокол от Киото.

За да има надежда, че повишението на средната температура на планетата ще остане под прага от два градуса, учените твърдят, че до 2050 година световните емисии на газови с парников ефект трябва да бъдат намалели двойно. Основните източници на тези парникови емисии са изгаряният бензин, петролът и природният газ.

Близо сто държавни ръководители си дават среща в копенхагенския "Бела център". Президентът на САЩ Барак Обама ще дойде в датската столица в последния ден от срещата, за да подкрепи усилията за договаряне на силно споразумение.

 

По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени