Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барозу: Споразумението в Копенхаген е изключително важно за развиващите се страни

На съвместна пресконференция в Брюксел с шведския премиер Фредрик Рейнфелд, чиято страна в момента председателства ЕС, председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу похвали работата на Швеция: 

"Благодаря много за изключителната работа на шведското председателство. Вие постигнахте всичките си цели и наистина осигурихте гладко преминаване към Лисабонския договор. Знам, че на моменти на Фредрик му се струваше, че ръководи агенция за наемане на високопоставени служители. Но ставаше дума за много повече от това, а именно да се сложи началото на едно ново лице на ЕС. Трябва да заявя, че ръководството на Фредрик Рейнфелд и на шведското председателство бяха от решаващо значение за Европа през последните шест месеца."

Барозу описа също и огромното значение, което ще има постигането на споразумение в Копенхаген за развиващите се страни и борбата им с климтичните промени. Според него най-бедните страни са най-уязвими:

"Аз мисля за африканските страни, за малките островни държави, чието бъдеще зависи от незабавни действия. Надяваме се, че и други ще се присъединят към нашите амбиции. Финансирането е ключов момент за постигането на споразумение. Много съм доволен, че отново заявихме ангажимента си за по-дългосрочно финансиране на развиващите се страни."

По публикацията работи: Хоризонт

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна