Производителите на гъши и патешки дроб в България и Унгария казват, че са успели да се предпазят от глобалната икономическа криза благодарение на ниските трудови разходи и конкурентните цени на фуража.
Наистина, двете страни, които сега са най-големите производители на деликатеса след Франция, успяха да запишат ръст в продажбите тази година, за разлика от Франция, която изпитва силен спад както в производството, така и в търсенето. Въпреки това, Франция остава най-големият производител на патешки и гъши дроб. Производството в България и Унгария все още е само около една десета от това на Франция, но се увеличава бързо.
Тази година България, която специализира в производството на патешки дроб, се очаква да повиши общото си производство с 5 - 10% до 2 100 - 2 200 тона. Унгария очаква да произведе 1 800 тона гъши дроб и 800 тона патешки дроб.