Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Херман ван Ромпой: България е на правилен път за възстановяване от икономическата криза

 

България е на правилен път за възстановяване от икономическата криза. Позицията е на новоизбрания председател на ЕС Херман ван Ромпой, който проведе разговор на четири очи в София с премиера Бойко Борисов. Ромпой подчерта, че негов приоритет е справянето с кризата.
В тази връзка през февруари догодина ще организира неформална среща на върха на ЕС: "Нашият икономически растеж в ЕС в дългосрочен план е по-малко от 1% от Брутния вътрешен продукт. Това не е достатъчно, за да финансираме социалния ни модел. Затова, абсолютен приоритет за Евросъюза е икономиката. Смятам, че това е голямо предизвикателство за България."

Херман ван Ромпой е обсъдил с българския премиер редица въпроси, сред които енергийната сигурност и преговорите за борба с климатичните промени. Белгиецът приветства усилията на България за реформи: "Напълно съм запознат с трудните икономически условия в България и усилията на новото правителство да овладее кризата, да възстанови положителния образ на страната и да отвори перспективата за членство един ден в еврозоната. Мисля, че България е на правилен път."

Председателят на ЕС призова всички страни да постигнат споразумение на срещата в Копенхаген за борба с климатичните промени. По-късно Ван Ромпой ще има среща и с президента Георги Първанов.

По публикацията работи: Никола Миладинов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна