Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес ще бъде подписан Национален рамков договор между МЗ и НЗОК

Днес по обед ще бъде подписан Национален рамков договор между Министерството на здравеопазването, съсловните организации и НЗОК. Пред "Хоризонт" председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов подчерта, че лични отношения са препятствали развитието на диалога през годините, но сега има ясни и точни правила.

"След близо 4-годишно прекъсване договарянето в страната е възстановено, което мисля, че е важно за всички, както за лекари, така за пациенти, така и за обществото като цяло", посочи д-р Райчинов. Той открои и новините за промяна на цените при някои здравни пътеки.

"32 пътеки, които с годините са били сериозно подценявани, тоест техните цени от близо 8 години не са променяни. Различни са пътеките, има както урологични, така и неврологични, сърдечносъдови, при всяка пътека подходът е индивидуален. Между 5 и 20% е при различните пътеки увеличението. Промени има в още една цена. Това е профилактичният преглед при децата, който досега беше с около 2 лева по-ниско от този при възрастен. Сега цените им са изравнени", заяви д-р Райчинов.

По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна