Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симеон Дянков преведе спрените пари на магистратите

Министърът на финансите Симеон Дянков преведе на Висшия съдебен съвет задържаната сума от 19 милиона лева. 

Решението си Дянков взе ден, след като във Върховния административен съд беше внесен иск срещу него, а от Съюза на съдиите го обвиниха в посегателство върху независимата съдебна власт.  

Парите обаче няма да могат да бъдат раздадени като коледни бонуси на магистрати и съдебни служители. Причината е, че системата за електронни бюджетни разплащания не работи от 23 декември, а банките не приемат за обработка бюджетни платежни нареждания с дата 28, 29 и 30 декември. Така съдебната система ще прехвърли годината с общо 61 милиона лева преходен остатък, за използването на който обаче ще трябва отново санкцията на финансовия министър.

С днешния си ход Симеон Дянков обезсмисли съдебния иск срещу себе си, въпреки че коледни бонуси за цялостен принос към съдебната система няма да има.

Съдия Нели Куцкова каза, че колегите й са силно озадачени от поведението на финансист номер едно:

Аз ще ви отговоря с един цитат от министър Цветанов: магистратите си получиха коледните добавки, 13-та и 14-та заплата, да се надяваме, че сега ще подходят по-сериозно и по-отговорно по делата за акцията „Наглите". Ние не споделяме логиката на министър Цветанов. Докато сме на тази работа, и заплати да не получаваме, ние нямаме право на стачка и ще си вършим работата. Което обаче не означава, че ще търпим да ни мачкат.

Днес петима от  "Наглите" останаха за постоянно в ареста с решение на Софийския апелативен съд.

На базата на свидетелски показания и на събраните съществени доказателства, съдът реши да остави окончателно в ареста Прокопи Прокопиев-Културиста и Антон Петров-Хамстера. Останалите трима задържани от групата за отвличания не обжалваха решението, с което им беше наложена най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража”.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна