Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Уолстрийт джърнъл": България има амбиция да влезе в еврозоната

България, най-новият и най-беден член на Европейския съюз, ще подаде молба за присъединяване към еврoзоната в края на януари, пише в статия, посветена на страната ни, икономическия всекидневник Уолстрийт Джърнъл. Влизането в еврозоната е най-важния приоритет на София в областта на външната политика, заявява в интервю пред изданието премиерът Бойко Борисов.

По отношение на икономическата и данъчната си политика България се превърна в модел за подражание от страна на други европейски държави, отбелязва вестникът. "България е много добър пример за останалите държави, които искат да намалят своите разходи", твърди икономическият анализатор Найджъл Рендъл. Според премиерът Борисов обаче българските успехи във фискалната област не са гаранция за бързото влизане на страната ни в клуба на единната валтута. Финансовата криза в новите страни-членки на еврозоната може да повлияе негативно на кандидатурата на София, смята българският премиер.

Борисов, чиито рейтинг леко намаля през последните месеци, предупреди обаче, че воденето на политика на строга фискална дисциплина няма да бъде "на всяка цена". "Ако и занапред доходите на населението бъдат силно засегнати от тази политика, ние ще трябва да преосмислим подхода си", заяви премиерът.

По публикацията работи: Радостина Йотова - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна