Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В ЕП ще се състои изслушването на българския кандидат за еврокомисар Румяна Желева

Късно следобед днес българският кандидат-комисар Румяна Желева ще се яви пред Европейския Парламент, за да докаже, че има качества да стане член на следващата Европейска Комисия, както и необходимата компетентност за поверения й ресор "Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи". Изслушването на Желева в парламентарната комисия по "Развитие" ще е съпътствано от продължаващи спекулации за евентуален конфликт на интереси, не е ясно обаче дали те ще намерят проължение и в залата.

Всички политически групи в Европейския Парламент очакват Румяна Желева да разсее съмненията за конликт на интереси, които засега остават недоказани. Водени най-вече от слухове и публикации в пресата, отделни евродепутати в последните дни подложиха на обстоен анализ всички автобиографии и декларации за имотно състояние и конфликт на интереси, които Желева е подавала от 2007-а година насам в София и Брюксел. Според някои от тях въпросителни има - най-вече около това, че Румяна Желева, в противоречие със закона, е продължила фирмената си дейност дълго, след като е станала евродепутат, че съпругът й е може да е свързан със съмнителни бизнес среди, и че е декларирала завидни спестявания от заплати и командировки в период, в който евродепутатите от България получаваха скромни възнаграждения, равни на тези на народните представители у нас. Критиците на Румяна Желева обаче не изключват възможността тя да има убедителен отговор на всички тези въпроси и до късно снощи не бяха сигурни дали въобще ще ги зададат в залата, или ще оставят на нея самата инициативата да изчисти името си.

Така може да се окаже, че изслушването ще бъде посветено основно на ресора на българския кандидат комисар и че именно от познаването на проблемите в него, ще зависи дали Европейският Парламент ще даде на Румяна Желева подкрепата си.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева, която удължи официалната си визита в Брюксел, за да присъства на изслушването, заяви за БНР, че е оптимист за резултата от него. Според Цачева, спекулациите околи името на Румяна Желева няма да се отразят на оценката на евродепутатите.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени