Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акция на прокуратурата срещу служители на ДФ "Земеделие"

Прокурори и полицаи иззеха документи от сградата на ДФ „Земеделие”. Това стана по сигнал на ДАНС за злоупотреби с проекти по Програмата за развитие на селските райони. Проверяват се и офисите на фирми, кандидатствали по проектите.

Според непотвърдена от прокуратурата информация, акцията цели разкриване на конфликт на интереси на шестима служители, сред които началници на отдели в Разплащателната агенция. Освен в служебните им кабинети, обиски са извършени и в домовете им. Според разследващи в схемата за измама с европарите са участвали и държавни служители на високо ниво.

Прокуратурата работи от два месеца по сигнал за нерегламентирани връзки на представители на Държавен фонд "Земеделие" и бенифициенти по програмата за развитие на селските райони.

Осем са проверяваните проекти, каза ръководителят на специалното прокурорско звено за противодействие на престъпленията с европейски пари Божидар Джамбазов.

Образуваното досъдебно производство - засега срещу неизвестни длъжностни лица е за длъжностно престъпление и влияние върху органите на властта, с цел злоупотреба с европари.

По повод акцията, изпълнителният директор на фонд „Земеделие” Калина Илиева коментира: "Колегите от прокуратурата и ДАНС извършват проверки днес по разследване, което тече. Проверяваме наши служители, за които ние сме имали съответно съмнения и установени нередности. Дали сме сигнал на компетентните органи и това е част от разследването, тези проверки, които се извършват днес.
Многократно заявихме, че всяко едно съмнение или нередност, която установим, ще бъде подавана на съответните компетентни органи. И това е и нормалната процедура. Не знам в миналото как е било, но сега ние имаме инструкция за сътрудничество с ДАНС, с колегите от спецзвеното от прокуратурата работим много добре. Така че нормалната процедура е, когато администрацията установи нередности, те незабавно да бъдат предадени на съответните компетентни органи и именно това сме направили."

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна