Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП решава днес дали да подкрепи Румяна Желева за комисарския пост

Решението дали Европейския парламент ще подкрепи Румяна Желева за комисарския пост остана за днес, след като късно снощи парламентарната комисия по "Развитие" не можа да се обедини около обща позиция. Евродепутатите решиха да поискат от председателя на Европейската комисия Жозе Барозу и от правните служби на Европарламента допълнителна информация за финансовите и бизнесдела на Желева и позиция за тяхната законосъобразност. Те поставиха 24-часов срок за отговор и смятат да се съберат на ново заседание по казуса в късните часове на днешния ден.

"Нашият интерес е да сложим край на всички спекулации и да имаме работещи институции. Както председателят на Европейската комисия, така и Европейският парламент е заинтересован това да стане колкото се може по-бързо и да изясним нещата. Ако има съмнителен кандидат, трябва да се проверят фактите и едва тогава де се вземе решение", заяви един от координаторите в комисията евродепутатът от Люксембург Чарлс Гьоренс.

Междувременно парламентарния лидер на Европейската народна партия Жозеф Доул каза, че е отвратен от начина, по който е преминало изслушването на Румяна Желева, че й има доверие и че ще продължи да я защитава.

"Госпожа Желева беше изложена на заколение без с нищо да го е заслужила. Как може някой да се представи добре, когато е обект на атаки заради личния си живот и личния му живот е омърсен ? Как бихте реагирали вие ? Били ли сте в такава ситуация ? Аз съм бил и знам колко е трудно", заяви Жозеф Доул.

Той добави, че Европейската народна партия също е поискала допълнителна информация по случая и ще формулира позицията си днес. Снощи евродепутати от десницата неофициално съобщиха, че в редиците им няма единство дали да бранят Румяна Желева на всяка цена, а социалистите и либералите я определиха като неприемлив кандидат.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени