Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 300 души наброява криминалният контингент в страната

Около 250-300 души са представителите на криминалните среди в страната, стана ясно на националното съвещание на МВР с участието на министър-председателя Бойко Борисов, главния прокурор Борис Велчев, вътрешния министър Цветан Цветанов и директори на главни дирекции.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов припомни, че създадените съвместни екипи между МВР, прокуратурата и ДАНС са започнали инвентаризация на криминалния контингент в България, който е около 250-300 души и допълни: "Недопустимо е за знакови лица, които са известни на всички по места, да отчитаме в справките, които получихме от работните съвещания, че четвъртото тримесечие на годината е започната съществена работа по тези лица. А това са лица, които са с изключително богат опит и са реализирали своята престъпна дейност през последните близо 10 години."

Главният прокурор Борис Велчев каза, че 2010 година е годината, в която институциите не може повече да се оправдават с каквото и да било защото: "Имаме абсолютно пълното съдействие на органите на МВР и органите на ДАНС, имаме изключително ясната воля да се сложи край на организираната престъпност, имаме възможности да го направим."

Премиерът Бойко Борисов бе категоричен, че държавата е изпълнила ангажиментите си: "Обещанието, което сме поели, ангажиментът към прокуратурата е изпълнен. От тях очакваме резултати. На колегата Цветанов съм му казал, по тези справки, които идват, една особено ме впечатли, да не я назовавам, но местните бандити, там пише, с много висок потенциал, много, много силни. Помолих колегата Цветанов да му я върне с: „Вие имате много слаб потенциал” и затова трудовата книжка, и заминавай."

Заместник-директорът на МВР-Плевен Марио Тодоров е подал оставка. Това е станало след националното съвещание на МВР и допълнителна среща с министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов.
По публикацията работи: Георги Софронов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна