Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На четири летища в Хаити се разпределят хуманитарните помощи

Ръководеното от САЩ разпределение на хуманитарните помощи за Хаити се извършва от четири летища. Това са летището в столицата Порт-о-Пренс, летището в Джакмел, както и летищата в Сан Исидро и Барахона в съседната Доминиканска република, посочи генерал Дъглас Фрейзър, главнокомандващ на американското Южно командване. Използването на мрежата от летища ограничава максимално забавянето в разпределението на непрекъснато пристигащите хуманитарни пратки, уточни още Фрейзър.

Морското пристанище в столицата на Хаити Порт-о-Пренс бе отворено, съобщи американската крайбрежна охрана. Пристанището, в което тече операция по прочистване от отломки, в момента има капацитет да приема ограничен обем хуманитарни пратки.

Междувременно броят на потвърдените загинали служители на ООН в опустошителното земетресение нарастна от 49 на 61 души. Телата на близо още 180 все още не са открити, посочи още говорител на световната огранизация.

106 хаитянски деца пристигнаха в Холандия, където ще бъдат осиновени от холандски и люксембургски приемни семейства. Децата пристигнаха с чартърен полет, финансиран от холандското правителство.

92 от децата на възраст от няколко месеца до седем години, ще бъдат осиновени от холандски семейства. Останалите 14 ще намерят нов дом в Люксембург.

Осиновителният процес, който обикновено продължава няколко години, е ускорен след опустошителното земетресение в Хаити на 12 януари.

По публикацията работи: Франс прес
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна