Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С. Дянков: България ще подаде молба за членство във валутния механизъм ERM 2

Основен приоритет на правителството за следващите шест месеца ще е кандидатурата на страната ни за т.нар. „чакалня на еврозоната”. Това стана ясно от изказване на финансовия министър Симеон Дянков.

Според Симеон Дянков Европейската комисия и Европейската централна банка са притеснени от влизането на нови страни в еврозоната, затова най-ефективното лобиране за България трябва да направят неправителствените организации и бизнесът.

Симеон Дянков: За да може обществото да разбере важността на тези промени и особено в Европа. За мен трябва да дойде главно от неправителствените организации, за да можем накрая да кажем: ние успяхме, понеже си свършихме всичките неща, които трябваше да си свършим, един вид вече сме отличници и Европа разбра, че това наистина е така. И Европа, ако разбере, че това наистина е така, ние ще успеем и в ERM 2, и в еврозоната.

Дянков заяви, че влизането във валутния механизъм ERM 2 е приоритет в рамките на шестте месеца на испанското председателство на ЕС. Наскоро обаче премиерът Борисов бе цитиран от „Уолстрийт джърнъл”, че молбата за влизане в чакалнята на еврозоната ще се подаде до края на този месец. Попитан за уточнение дали ще има повторно отлагане на кандидатурата, или не, финансовият министър отказа да отговори на журналистите.

Симеон Дянков: Нямам време за интервюта.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна