Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тони Блеър ще бъде разпитан за войната в Ирак

Бившият министър-председател на Великобритания Тони Блеър ще бъде разпитван публично от комисията "Чилкът" за решението си Великобритания да вземе участие в американското нашествие в Ирак през 2003 година. Разпитът ще продължи шест часа и ще се фокусира върху въпроса дали тогавашният иракски режим е представлявал заплаха за международната сигурност с оръжия за масово поразяване.

През последните години останаха неизяснени и въпросите кога точно Блеър е обещал на американския президент Джордж Буш подкрепа за втората война в Персийския залив и как се е стигнало до решението за започване на тази война без съгласието на ООН.

Пред сградата, където ще се състои изслушването на Блеър, се очаква демонстрация на пацифисти. Сред тях ще бъдат и роднини на част от 179-те британски войници, загинали в Ирак. В залата, в която ще бъде питан бившият премиер, ще присъстват и близки на британски войници, загинали в Ирак. Предполага се, че това ще окаже допълнителен психологически натиск върху него.

Британският печат твърди, че през последните седмици Блеър е работил с документи за иракската война, готвейки се да бъде разпитан от комисията, председателствана от Джон Чилкът. Според вестник "Дейли мейл" Блеър бил уверен, че ще може да убеди разследващите в правотата на решението си
да вкара страната във войната с Ирак.

Сред документите, които Блеър бил прегледал, имало и писма, които той е писал на американския президент Джордж Буш в продължение на една година преди нахлуването. В тях той уверявал Буш, че има пълната подкрепа на Лондон срещу Багдад.

По публикацията работи: ВВС
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени