Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Половин милион души са напуснали Порт-о-Пренс след земетресението

Близо половин милион души са напуснали столицата на Хаити Порт-о-Пренс след опустошителното земетресение, сринало до основи града през януари.

По данни на Службата за координация на хуманитарните дейности на ООН 90% от напусналите града са се преместили в селските райони при роднини. Хуманитарните дейности на световната организация са насочени приоритетно към хората, които са останали във временните лагери в разрушената столица, като напусналите града не са обхванати от действащите програми, се казва в официално съобщение на службата.

Близо 170 хиляди души загинаха при земетересението с магнитуд 7,0 по скалата на Рихтер на 12 януари.

Междувременно медицинските екипи в Хаити приветстваха подновяването на транспортирането на тежко ранените жертви на земетресението в страната за лечение в Съединените щати. Миналата седмица евакуационните полети бяха временно преустановени след избухване на спор кой ще заплати разноските по лечението на ранените.

"Чудесно е, че военните превози бяха подновени. Имаме много пациенти, които са в критично състояние, но те се нуждаят от много повече грижи от тези, които можем да им дадем тук."

Думи на д-р Майк Шиън от Университета в Маями, един от лекарите-доброволци в Порт-о-Пренс.

По публикацията работиха: Биляна Николова, БНР - Евронюз, Франс прес
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна