Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС е потресен от условията в македонските затвори

Условията в македонските затвори са по-лоши от тези в латиноамериканските бежански лагери и Южна Африка от времето на Мандела”, заяви потресеният посланик на Европейския съюз в Скопие Ерван Фуере. Заедно с македонския омбудсман Иджет Мемети той посети най-големия македонски затвор “Идризово” – недалеч от Скопие.

“Това е срам за страна-кандидат за членство в Европейския съюз, още повече когато тя ще поеме ротационното председателство на Съвета на Европа и в този период Македония ще бъде наблюдавана по всички аспекти, засягащи човешките права”, бе категоричен европейският посланик.

Фуере поиска от правителството незабавно да предприеме мерки и да отговори на критиките и препоръките на международните институции за спешно подобряване на състоянието на затворите, което се оценява като “катастрофално и под всякакъв праг на човешкото достойнство”. “Положението е отчайващо и за съжаление това продължава с години”, потвърди републиканският омбудсман Мемети.

По същото време, но пред подбрана публика, беше демонстрирана визията на властите за бъдещия изглед на македонската столица. Шестминута триизмерна компютърна анимация показа “Скопие през 2014-та”: антични колонади, барокови фасади, куполи и триумфална арка, фонтани по течението на Вардар – между новите мостове и много, много паметници между които само част са тези на светите братя Кирил и Методий, цар Самуил и Никола Вапцаров. В нов символ на града трябва да се превърне монументът на Александър Велики на Централния площад.

По публикацията работи: Мартин Минков - кор. на БНР в Скопие
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна