Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пенсионната реформа се отлага

Правителството отлага пенсионната реформа по отношение на възрастта и осигурителния стаж. Това обяви в Стара Загора министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. По думите му, отлагането е в полза на успешното реализиране на здравната реформа и заради кризата в икономиката и на пазара на труда.

Решението от 1 юли да се актуализират пенсиите и минималната работна заплата остава. На министър Младенов беше зададен въпрос предвижда ли правителството законодателни промени, които да направят минималната пенсия за трудов стаж равна на официалния праг на бедност.

Аз смятам, че е задължително минималната пенсия да съответства на гарантирания минимум. Но предложението на консултативния съвет е това да стане не чрез системата на държавното обществено осигуряване, а чрез механизмите на държавния бюджет., отговори Младенов.

Според него отлагането на реформата не е станало под натиска на синдикатите. До 16 февруари в Националния съвет по тристранно сътрудничество социалните партньори трябва да внесат своите предложения за антикризисни мерки.

Стартираме национални преговори със синдикатите и с работодателите с цел до края на месец февруари, или най-късно до началото на месец март да се подпише едно двугодишно национално споразумение между правителството, синдикатите и работодателите., каза още Тотю Младенов. 

По публикацията работи: Венелина Попова - кор. на БНР в Стара Загора
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени