Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цвятко Цветков: Ако операция "Октопод" не продължи, има риск за правителството

Пред „Хоризонт” бившият главен секретар на МВР Цвятко Цветков одобри вчерашната акция на министерството и изтъкна, че, ако операция "Октопод" не продължи, има риск за правителството.

Ако не се започне да се разкриват всичките оттук нататък. Аз отдавна говоря, че трябва да се отворят досиетата на прехода, вместо да бръщолевят около досиетата на ДС. Сега водещата институция в България при тази ситуация започва да се очертава прокуратурата. И това го казвам, не защото вече „Октопод” е прехвърлен доста на територията на прокуратурата, а защото досиетата на прехода не са само в МВР, не са само в ДАНС, а много повече информация от водени следствия и от всички други мероприятия, провеждани от правозащитната система, се намира в следствените и прокурорски органи., заяви Цветков.

Според Атанас Семов от РЗС арестуването на Алексей Петров е опит за омаскаряване на партията. Пред „Хоризонт” Семов настоя, че ръководството на МВР трябва да отговори на два ключови въпроса: „защо операцията е предприета точно в този момент и защо се търси вариант за омаскаряване на единствената опозиция в България в момента”.

За мен няма съмнение и то пролича в изпълзяването на доста несимпатични лица от подземието на обществения ни живот, които веднага върнаха отново темата за политическото инженерство, за дърпането на конци. Общо взето, ясно е, че напрежението между г-н Борисов и Алексей Петров се засили от момента, в който Алексей Петров показа ясно, че симпатизира на опозиционното мислене и говорене, така че за мен това е водещата линия и водещата плоскост. Дълбоката цел е спирането, смачкването на определен тип антиправителствено говорене или поведение., думи на Атанас Семов.

И още едно становище по операцията: вдовицата на прокурора Николай Колев, който беше застрелян в София преди седем години, се надява след акция „Октопод” убийците на съпруга й да бъдат изправени пред правосъдието. Нанка Колева е убедена, че зад покушението му стои кръгът около бившия главен прокурор Никола Филчев, който включва и Алексей Петров. Пред „Хоризонт” Колева коментира, че преди 10-ина дни се е срещнала с Алексей Петров по негова покана. "Опита се да ме убеди, че не е такъв, за какъвто го мисля, но не успя", обясни тя.

Седем години държавните институции крият убийците на съпруга ми. Убиха го физически барети, а организаторите, поръчителите са бившият главен прокурор Филчев, бившият шеф на баретите Филко Славов и Алексей Петров. Съпругът ми отказа да изпълнява поръчките на Филчев. Тези три лица, за да прикрият престъпления, извършиха и убийства., заяви Колева.

По-рано днес главният прокурор Борис Велчев съобщи, че Алексей Петров е участвал в няколко съвместни екипа в ДАНС и прокуратурата по операции срещу организираната престъпност, като добави, че е бил доволен от работата на бившата барета.

Велчев си спомни за две операции, които не назова поименно, но коментира, че е с добри впечатления от работата на Петров. Обвинител номер едно призна, че арестуваният Алексей Петров е бил с нееднозначна репутация, но предположи, че тъй като е бил офицер под прикритие, вероятно е трябвало да поддържа такава репутация, за си спечели доверието на престъпните среди. "Предпочитам да вярвам не на репутации от вестници, а на личните си впечатления", каза главният прокурор и даде положителна оценка за Алексей Петров от съвместната им работа, но уточни, че това няма нищо общо със задържането му като лидер на организирана престъпна група.

Няма доказателства Алексей Петров да е свързан с „Наглите”, каза Борис Велчев. Единствената връзка е Антон Петров-Хамстера. Над кого е държал, ако е държал чадър, Алексей Петров и пазил ли е някой самият Петров – това разследващите трябва да установят тепърва. Очаква се по-късно днес прокуратурата да поиска постоянен арест за осем от задържаните лица. Толкова се намират в националното следствие от онзи ден. СРС-та, документи, показания на бизнесмени, сами потърсили разследващите – това са основните документи, на базата на които прокуратурата се надява Софийският градски съд да ги остави за постоянно в ареста.

 

По публикацията работи: Силвия Великова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна