Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джеймс Уорлик: В операция "Октопод" няма американско участие

Операцията „Октопод” е осъществена без американско участие, потвърди посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик. Той каза това по време на първата си публична лекция в София.

Това беше българска операция, замислена и осъществена без помощта на САЩ, подчерта посланик Уорлик, помолен да коментира публикации в пресата. Той даде ясно да се разбере, че действията на българските власти са само първа стъпка в правилната посока.

Българският народ ще приеме единствено резултати. Последните арести на едни от най-влиятелните престъпници са положителна стъпка. Сега зависи от съдебната система да гарантира, че ще има справедливост., посочи Уорлик.

По инициатива на американското посолство в София ще се проведе международна конференция за борба с корупцията от 16 до 18 март, каза още американският посланик.

Не се водят официални преговори за разполагане елементи на противоракетния щит в България, а само неформални консултации, допълни той. Без да споменава АЕЦ „Белене”, посланикът на САЩ изрази надежда, че правителството ще избере прозрачността при енергийните проекти, вместо тайните сделки.

Решенията трябва да са солидно основани на икономиката, а не на политическо влияние., отбеляза Джеймс Уорлик.

По публикацията работи: Никола Миладинов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна