Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През нощта дежурни екипи ще следят нивото на язовирите и състоянието на реките

И през нощта дежурни екипи ще продължат да следят нивото на язовирите и състоянието на реките. Това съобщи директорът на Агенцията по хидромелиорации Дияна Манева, която е председател на специално създадения кризисен щаб.

В страната няма критична ситуация. На реките нивата спадат. Температурата е достатъчно ниска, за да не се предизвика ускорено снеготопене. Има свободни обеми в националните язовири, така че няма опасност и от тази гледна точка. Единственото място, което наблюдаваме в момента по-сериозно, това е отводнителните помпени станции в община Бургас, защото дори да няма дъждове, те трябва да работят на денонощен режим. Дано не стане някаква авария на самите съоръжения и самите помпи., каза Манева.

Мерки за ограничаване на последиците от наводненията е разпоредил кметът на Сливен. Вчера след падналите валежи и снеготопенето река Беленска за няколко часа е увеличила нивото на река Тунджа до 50 см.

В село Жельо Войвода със средства на общината се строи временна земно-насипна дига, дълга 200 м, за спиране на нов разлив на река Сажевица. Освен Жельо Войвода от снеготопенето, валежите и високите подпочвени води пострадаха селата Бозаджии, Ичера, Блатец, Крушаре, Скобелево, Биково, Горно Александрово и град Кермен, в които стопаните сами са отводнявали наводнените стопански постройки, дворни места и приземни етажи. Община Сливен е почистила канала в село Крушаре.

Прелелият микроязовир в село Горно Александрово е разрушил подпорните стени на отвеждащия канал и водата се е разляла на 4-5 км по протежение на пътя за Петолъчката. Работи се за възстановяване на дигите, канала и язовирната стена.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна