Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди българи са съпричастни към усилията на Червения кръст за Хаити

С две седмици ще бъде удължено извънредното положение в Хаити след разрушителното земетресение там. Решението за това е на правителството на страната. Хиляди българи са съпричастни към усилията на Червения кръст и продължават да изпращат SMS-и на кратък номер 1255 за всички мобилни оператори. Тази вечер от 17.30 ч. в Столичния модерен театър ще има благотворителен концерт „Всичко е любов” в подкрепа на пострадалите в Хаити под патронажа на българския еврокомисар Кристалина Георгиева. Тя ще пристигне в България специално за концерта.

До момента в банковата сметка на Българския червен кръст са събрани над 127 хиляди лева, а чрез единния кратък номер 1255 над 170 хиляди. Набирането на средства за Хаити, разбира се, продължава и след 15 февруари. Парите, които ще бъдат събирани, ще се използват за осигуряване на подслон, медицински грижи, храна, вода и други нужди от първа необходимост. Българският еврокомисар Кристалина Георгиева, под чиито патронаж е концерта, и която ще присъства лично, обяви , че до края на месеца ще посети Хаити. След това ще направи предложение за бъдещите хуманитарни действия от страна на ЕС, както и за допълнителна помощ, "която да помогне с най-критичните две неща – подслон и медицинска помощ".

Средствата, събрани на благотворителната проява „Всичко е любов” ще бъдат предоставени на Българския червен кръст по специалната набирателна сметка в подкрепа на Хаити.

Разбира се, финансовият ресурс е важен, но за нас е много по-важно да направим хората съпричастни, даже и с 50 стотинки да участват. Важно е тези пари да са дадени от сърце, защото това показва, че в тези хора, които са направили този жест, тази ценностна система работи. Да бъдеш милосърден, да бъдеш съпричастен и да помагаш., отбелязва председателят на Българския червен кръст Христо Григоров.

На кратък номер 1255 за всички мобилни оператори все още можете да изпращате съобщения в помощ на децата на Хаити.

Концертът „Всичко е любов” в подкрепа на децата в Хаити ще се излъчва и по БНТ.

По публикацията работи: Евелина Стоянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна