Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристалина Георгиева и Ирина Бокова ще обсъдят инициативи за Хаити

Двете българки, заемащи най-високи постове на международната политическа сцена, днес ще се срещнат в Брюксел. Еврокомисарят Кристалина Георгиева и генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова ще обсъждат общи инициативи за Хаити.

Повече от месец след разрушителното земетресение, осигуряването на подслон, храна и медикаменти за жертвите продължава да е задача номер едно, но хуманитарната криза има и други много важни измерения. Именно върху тях ще насочи вниманието на Европа Ирина Бокова при днешната си визита в Брюксел. Тя смята да поиска лично от председателя на Европейската Комисия Жозе Барозу културата да стане част от усилията за възстановяване на Хаити - защото там, освен домове, са разрушени и училища, и музеи, и библиотеки, а уникалното културно наследство на страната се разпилява и е застрашено от разграбване.

Ирина Бокова и Кристалина Георгиева ще обсъждат с какво конкретно може да помогне Европейският съюз, като от Еврокомисията не изключиха възможността Брюксел да даде и допълнителна финансова помощ за образованието и културата в Хаити. И Ирина Бокова, и Кристалина Георгиева планират посещения там в следващите седмици – а дали визитата им няма да се окажее съвместна, ще стане ясно до края на деня.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна