Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румъния ще информира по-редовно България за постигнатото в разговорите относно ПРО

Край на съревнованието между България и Румъния декларираха външните министри на двете страни. След срещата си с Теодор Баконски българският външен министър Николай Младенов каза, че сред темите за разговорите е бил и въпросът за изграждащата се американска система за противоракетна защита.

Николай Младенов заяви, че е било постигнато съгласието Румъния да започне по-редовно да информира българската страна за постигнатото в разговорите им със съюзниците по темата, както и позицията на двете страни да бъде координирана.

Как конкретни елементи от системата за поротиворакетна защита ще бъдат разположени в различни държави-членки на Алианса е по-скоро технически въпрос, който ще бъде обсъждан, каза Младенов.

Теодор Баконски посочи, че е информирал Младенов във връзка с решението да бъде прието предложението на САЩ за разполагане до 2015 година на сегмент от американската система за противоракетна отбрана. Вероятно преговорите ще продължат година и половина, прогнозира Баконски. По думите му, около 20 прихващащи устройства ще бъдат разположени на подходящи места на територията на Румъния.

По публикацията работи: Добромир Видев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна