Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Висшият адвокатски съвет се обяви против промените в НПК

Висшият адвокатски съвет ще направи всичко необходимо да се предотврати приeмането на промените на Наказателно процесуалния кодекс. Според адвокатите, те ще доведат до осъждането на невинни граждани в името на популизма.

Председателят на Висшия адвокатски съвет Даниела Доковска използва повода – Общото събрание на адвокатите в България, за да изкаже отрицателното мнение на съвета против готвените промени в НПК.

"В становището на Висшия адвокатски съвет се сочи, че основна тенденция в законопроекта е ограничаване правото на гражданите на защита. Проектът предлага да отпадне задължителното участие на защитник пред Върховния касационен съд. Създава се възможност за постановяване на осъдителна присъда въз основата на тайни доказателства", посочи председателят на Висшия адвокатски съвет.

Според Доковска промените в НПК целят да се засили репресивната мощ на държавата за сметка на правото на защита.

"Възниква сериозна опасност от множество дела за отговорността на държавата и осъдителни решения на Съда по правата на човека в Страсбург", добави още Доковска.

Според адвокатите предложените промени в НПК не произтичат от препоръките на Европейската комисия, а целят забавянето на съдебния процес.

На годишното си общо събрание, адвокатите приеха специално обръщение до Народното събрание, в което остро възразяват срещу обсъжданите промени в Наказателно - процесуалния кодекс.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна