Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симеон Дянков: Трудно ще бъде да има допълнително увеличение на заплати тази година

Много трудно ще бъде да има допълнително увеличение на заплати тази година, заяви финансовият министър Симеон Дянков. За подобна възможност, според него, може да се мисли едва в средата на годината, ако българската икономика върви добре и има повече приходи в бюджета.

Дянков коментира препоръката на Международния валутен фонд да не се увеличават пенсии и заплати тази година, която е рискова за страната ни.

"Ако след средата на годината видим, че икономиката върви по-добре, отколкото ние и фондът вече предполагат, тогава евентуално може да има някаква възможност, но пак казвам, нашите прогнози напълно съвпадат, или по-скоро прогнозите на МВФ напълно съвпадат с нашите прогнози, което ще направи много трудно възможността тази година ние да увеличаваме допълнително, особено заплати", подчерта Дянков.

И премиерът, и финансовият министър потвърдиха, че ще спазят препоръката на Фонда бюджетният дефицит тази година да бъде около 1,8 на сто. Според Борисов е възможно да се допусне и малко по-голям дефицит, но Кабинетът ще се съобрази с анализа на Фонда.

Симеон Дянков допълни, че МВФ е потвърдил и прогнозата за икономически ръст на правителството, записана в конвергентната програма, предоставена на Брюксел. Там страната ни е записала, че икономиката ни тази година ще расте с 0,3 процента. Прогнозата на МВФ е за 0,2 на сто ръст.

По публикацията работи: Мира Стефанова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени