Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Б. Димитров е поискал двама души да останат на работа в Агенцията за българите в чужбина

Министър Божидар Димитров е упражнил натиск да бъдат оставени двама души в Агенцията за българите в чужбина при нейното прочистване. Това заяви вицепрезидентът Ангел Марин по повод ареста на главния секретар на агенцията Стефан Николов - поредният обвиняем по делото за разбития канал за уреждането на молдовци и украинци с българско гражданство.

"Не го възприемам лично към мен, че това е удар, но аз се чувствам по някакъв начин ощетен, унизен от това, което е станало, омерзен и ще направя всичко възможно, за да се поправи това. През последните седмици разкривам няколко грешки, някои от тях, слава Богу, се разкриват още в Министерство на правосъдието и се вземат мерки. Когато се установи кои хора са станали български граждани с тези неверни документи, които задържаният евентуално е направил, има процедура съгласно чл. 22 от Закона за българското гражданство да се отнеме натурализация и това ще бъде направено," заяви Марин.

Според вицепрезидента, ако обвиненията срещу Николов се окажат верни, ще бъде уронен престижът на процедурата българско гражданство и на българската държава.

Седмично, заради подправени документи, се отхвърлят средно 100-150 молби за българско гражданство. Други 50 хил. чакат да бъдат разгледани.

По публикацията работи: Венелина Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна