Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американският посланик у нас потвърди, че е получил писмо от Алексей Петров с искане за среща

Посланикът на Съединените щати у нас Джеймс Уорлик потвърди, че е получил писмо с искане за среща от задържания при операция "Октопод" Алексей Петров. В собственоръчно написаното писмо, изпратено от ареста, бившият таен агент иска срещата, за да обясни, че е жертва на политическа репресия и част от несправедлив процес. Уорлик беше категоричен, че не възнамерява да се среща с него.

Получих такова писмо, но нямам намерение да провеждам такава среща. Оставям нещата да бъдат финализирани от българската съдебна система, каза Уорлик.  

Преди това, при подписването на споразумение за сътрудничество  с председателя на Софийския градски съд Георги Колев, американският дипломат за пореден път аплодира операция „Октопод”.

Вече изразих поздравленията си към главния прокурор и вътрешния министър за свършеното, но правоохранителната система е само елемент от цялата картина. Друг ключов елемент е съдебната система, заяви посланикът и изрази увереност, че българският съд ще отсъди правилно за "октоподите".

Георги Колев пък призна за забавяне при част от протоколите за обиските по топ операцията.

70 различни казуса с различен брой лица е много трудно да бъдат обработени дори и в рамките на два дни, ако трябва да бъдат разгледани сериозно, а те са разгледани по този начин. Разбира се, ще извърша проверка и ако е налице сериозно забавяне, ще има и съответни санкционни процедури. Те са неизбежни. Няма как, каза той.


 

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна