Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джо Байдън изрази надежда, че ще се стигне до мирно споразумение в Близкия изток

Американският вицепрезидент Джо Байдън приветства решението на израелския премиер Бенямин Нетаняху да започне преговори през тази седмица с палестинците, с посредничеството на Съединените щати. Той изказа надежда, че тези недиректни преговори ще доведат до директни разговори, с помощта на които ще се стигне до историческото мирно споразумение.

Байдън увери Нетаняху, че Израел разполага с неограничената подкрепа на Вашингтон за своята сигурност. "Няма разстояние между Съединените щати и Израел, що се отнася до сигурността на страната", каза Байдън на съвместна пресконференция след преговорите в Ерусалим. Това послание от името на президента Барак Обама бе очаквано.

Според израелски политически източници то означава също така, че Вашингтон не иска Израел да рискува с евентуални военни действия срещу Иран, докато Съединените щати набират широка коалиция за санкции срещу Техеран.

Нетаняху обяви кои са приоритетите на Израел: "Смятам, че тази неразривна връзка ще помогне на нашите две страни да се справим с двете исторически събития пред които сме изправени в Близкия изток. На първо място трябва да бъде попречено на Иран да разработва ядрени оръжия, а на второ място - да бъде постигнат напредък в мирните преговори между палестинците и Израел, както и с останалите арабски съседи."

От своя страна американският вицепрезидент заяви: "Решени сме да не допуснем Иран да се сдобие с ядрени оръжия. Работим с много страни по света, за да убедим Техеран да изпълни международните си задължения. Иран също така трябва да ограничи останалите си дестабилизиращи действия в региона - като подкрепянето на терористични групировки, които застрашават израелски, а така също и наши интереси."

 

По публикацията работи: Ройтерс
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна