Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Критика на израелското министерство на отбраната на заселническите планове

Израелското министерство на отбраната осъди обявените планове за изграждане на 1600 нови жилища на заселници в източен Ерусалим, което съвпадна с посещението на американския вицепрезидент Джо Байдън в Израел. В декларация на министерството се осъжда остро направеното съобщение, което оказва негативно влияние върху мирните преговори с палестинците.

Вчера министерството на вътрешните работи обяви планове за разширяване на заселническата дейност в Ерусалим, което доведе до критика от страна на американския вицепрезидент. Байдън заяви, че характерът и моментът на съобщението са имали за цел подронване на доверието, необходимо за провеждане на конструктивни мирни преговори между Израел и палестинците.

Говорителят на Палестинската власт Гасан Хатиб също осъди обявените планове, като подчерта, че моментът на обявяването им показва, че мирът не е приоритет за Израел. "Приоритетът на израелското правителство е да консолидира незаконната окупация, а не да сътрудничи и постигне успех в преговорите, които се предполага да прекратят тази окупация."
По публикацията работи: Франс прес

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна