Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И Ви Ен няма намерение да освободи от такса „мощност” собствениците на необитаеми жилища и вили

Дружеството И Ви Ен, което снабдява с електроенергия югоизточна България засега няма намерение да освободи от такса „мощност” собствениците на необитаеми жилища и вили с ниско потребление на електричество.

И Ви Ен лансира идеята за такса от 1,80 лева за всички потребители като мярка за по-справедливи сметки.

Ще бъдат ли освободени от такса „мощност” онези, които заявят желание да не ползват услугата за определен период от време? Отговорът е на Гочо Чимширов, мениджър в И Ви Ен България.

Когато обсъждаме общите условия, тази теза би трябвало тогава да я обсъждаме., заяви Чимширов.

Към момента все още не е ясно дали ще заплащаме за повторно включване. Това също ще бъде дискутирано по време на обсъждането на общите условия за ползването на услугата в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Чимширов заяви, че на днешната среща с представителите на ЧЕЗ, Е. ОН и ДКЕВР експертите и на трите ЕРП-та са били единодушни с идеята за такса „мощност”. Няма да искаме увеличение на тока с повече от 3 процента от 1 юли тази година, ако регулаторът не одобри предложението, увериха от И Ви Ен. Дружеството нямало никаква изгода от новата такса, увери Чимширов.

С нищо ние няма нито един лев от това преструктуриране ..., заяви той.

Според И Ви Ен новата такса ще спре практиката активните потребители на електроенергия да плащат таксите на онези, които не ползват услугата. Отново според изчисленията на И Ви Ен, ако предложението им за такса „мощност” се приеме, цената за киловатчас за ползващите 600 киловатчаса месечно ще стане 2,12 лева с ДДС, вместо сегашните 3,16 лева.

По публикацията работи: Андрей Борисов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна