Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Първанов: Правителството трябва да реши какви ще са отношенията му с президента

На специална пресконференция президентът Георги Първанов нарече „екстравагантна” идеята на правителството да приеме Закон за кризата и призова да не се води антикризисна политика на парче. Според него най-голямата заплаха за България след края на криза е да се окажем отново в периферията на Европа. Първанов предупреди, че към днешна дата е очевидно, че в следващите месеци няма как да се излезе от икономическата криза.

Моята прогноза е, че поради самия модел на българската икономика кризата у нас ще бъде по-дълбока и, уви, ще продължи по-дълго. Казвам го, не за да плаша, а за да погледнем реалността в очите. Да не градим антикризисните си мерки и политика на свръхоптимистични и пропагандни хипотези., посочи Първанов.

Държавният глава смята, че трябва нов план за действие от правителството. Освен че то трябва да се издължи на бизнеса, е необходимо да актуализира и бюджета.

Очакванията за по-високи приходи в началото на годината, които ще позволят да се извършат разплащанията на натрупаните задължения, не се оправдаха. Сега, макар и със закъснение, този въпрос ще трябва да намери решение. Дано не съм лош пророк, но мисля, че при така очертаващата се ситуация, става вече неизбежна актуализацията на бюджета. Стремежът поне трябва да бъде тя да е в рамките на посочения критерий за дефицита. Второ, ще посоча необходимостта от осигуряване на по-приемливи условия – един по-лесен достъп за кредитен ресурс на малките и средни предприятия., подчерта Първанов.

Президентът обяви, че не приема идеята за увеличаване на здравната вноска с 2 процента.

Това не е антикризисна мярка, а натоварва допълнително работника и работодателя. В никакъв случай не гарантира в условията на кризата събираемост на очакваните допълнителни приходи и предоставянето, което е особено важно, на по-качествени медицински услуги. Вярно е, че допълнително поисканите средства от Националната здравноосигурителна каса ще доведат до дефицит, но той може да бъде осигурен в рамките на критерия за него и за сметка на депозираните средства на здравната каса в БНБ, за което многократно съм настоявал., каза държавният глава.

Единствената похвала към правителството от страна на президента беше, че са отблокирани парите по европейските фондове.

Искането за импийчмънт е едно продължение на шоуто, коментира Георги Първанов. Вероятно сме на път да влезем в книгата на „Гинес” по искания за отстраняване, каза той и припомни, че и миналата година е имало подобно искане.

Атаката, в случая на г-н Костов и на ГЕРБ, е не само защото г-н Дянков е стълбът на правителството и идеолог на икономическата му политика. Цялата кампания е, защото Симеон Дянков се превърна в символ на това управление. Има видим неуспех в антикризисната политика на правителството. И го казвам със съжаление. Отново искам да кажа – аз искам кабинетът на Бойко Борисов да успее. Но не искам, когато има проблеми да се върви по линия на най-елементарната, на първосигналната реакция да се търси врагът. Оставам с впечатлението, че единствената последователно следвана антикризисна мярка на правителството е импийчмънтът на президента. Диалог под, извинявайте за израза, сатъра на импийчмънта не може да има., подчерта президентът.

А на въпроса ще има ли помирителна среща Първанов – Борисов, държавният глава отговори:

Помирителна среща не е необходима. Срещи, разговори, съвместна работа по тези конкретни въпроси трябва да има не заради самоцелното помирение. Аз бягам от тази дума. Просто защото аз не съм предизвикал по никакъв начин конфликт, за да се помиряваме. Но безусловно има нужда от взаимодействие. На ход е отсрещната сграда. Тя трябва да прецени какъв ще бъде режимът на нашето взаимодействие., заключи президентът Георги Първанов.

„В тази сграда и в тази институция решенията ги вземам аз” - така държавният глава отговори на въпроса кой е решил да се публикува стенограмата от разговора с финансовия министър Симеон Дянков. Президентът призна, че се е чувал с премиера Бойко Борисов по телефона след публикуването на стенограмата, но беше категоричен, че нормалният диалог не може да се възобнови, докато тече процедура по импийчмънт.

Във времето около публикуването на стенограмата ние си контактувахме неколкократно. Какъв е характерът на този разговор, няма да коментирам, защото не е коректно, не е редно, поне не е моят стил. Но, отново да кажа, че никакви компромиси не могат да се правят, докато върви искането за отстраняване. След като мине въпросът и пред Конституционния съд, тогава, вероятно, ще седнем на чисто и ще анализираме ситуацията., подчерта Първанов.

Президентът се ангажира до края на мандата да бъдат публикувани стенограмите от формирането на правителството на тройната коалиция.

Ще направя всичко възможно, за да се публикуват тези стенограми в рамките на мандата ми, не сега, защото има натиск, от разговорите, които е имало по тези няколко кръга на формирането на правителството на тройната коалиция. Опасявам се, че и тук Ви подвеждат тези хора, които са участвали в подобен род консултации. Там се обсъждат правните основания за формирането на правителството. Там се обсъжда готовността на една или друга формация да прави или да участва в кабинета. Ще четете стенограмите и ще видите, че там червената нишка на разговорите е била да се направи бързо, ефективно, силно правителство, което да вкара България в ЕС, тогава, когато бяхме пред критичен минимален срок да постигнем тази цел. Проблемът на тройната коалиция не е в начина на нейното формиране. Проблемът на тройната коалиция е в политиката, която правеше след това., заяви Георги Първанов.

По публикацията работи: Цветелина Стоянова; Добромир Видев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени