Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конференция за пенсионната реформа ще бъде открита в х-л "Радисън" в столицата

Конференция на тема „10 години пенсионна реформа в България – постижения и предизвикателства” организират Центърът за икономическо развитие и Балканският институт по труда и социалната политика. За участие са поканени министри, представители на държавни институции, депутати, работодатели и синдикати.

В условията на тежка демографска ситуация започна реформата. Стъпките „плавно увеличаване на възрастта за пенсиониране” и „точковата система”, която определя правилата в заслужен отдих. Преди десетилетие жените се пенсионираха на 55, сега на 60. Мъжете от 60 тогава, сега излизат в пенсия на 63. За периода осигуровката за пенсия намаляваше при всяко следващо правителство. Родените след 1 януари 1960 година имат в лични партиди пари за втора пенсия. По-заможните, ако искат да внасят допълнително за трета пенсия. В специален държавен сребърен фонд се заделят пари за момента, когато ситуацията ще е най-тежка – след 2020 година. Към днешна дата ситуацията остава все така тежка. Отново се обсъжда дали да не се вдигне пенсионната възраст и се търсят стимули хората да се осигуряват върху реални доходи. Намаляването на вноската за пенсия не доведе до повече приходи в осигуряването, което налага сега 60 процента от парите за пенсия да се дават от бюджета. В условията на криза се търсят още варианти реформата да продължи.

Към днешна дата пенсионерите в България са 2,2 милиона. Средно получават 262 лева на месец, но половината от тях са с пенсии до 200 лева. Максимумът, който може да получи един пенсионер е таванът от 700 лева. Идеите си за още стъпки в реформата днес ще споделят тогавашните архитекти на промените Иван Нейков и Йордан Христосков, управителят на НОИ Христина Митрева, експерти на бизнеса и синдикатите, влиятелни икономисти.

По публикацията работи: Цвети Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени