Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов увери, че оповестеният проект за антикризисна програма не е на правителството

Премиерът Бойко Борисов увери в парламента, че изнесеният в медиите проект за антикризисна програма не е на правителството.

Той нарече обявените мерки "слухове" и се обърна към българските пенсионери и майки с думите: "Да знаят, че от първия ми ден, в който съм дошъл, давам с 900 млн. повече от правителството на тройната коалиция - за образование, за култура, а най-много на пенсионерите. Ако някой пише във вестиниците си това, което му диктуват, а аз след това да излизам да го коментирам - това няма да го бъде!"

Според министър-председателя, т.нар. "провокация" с антикризисните мерки идва от страна на засегнати среди: "Засегнати са точно тези, които стотици милиони са откраднали - и от Белене, и от "Цанков камък", и от магистралите. Те провокират и създават напрежение в обществото, защото, ако падне правителството, тези далавери ще продължат. И днес ще дам и „Цанков камък” на прокурора. Стотици милиони са откраднати там. Ще видите какви консултанти има."

Оповестените антикризисни мерки, които обезпокоиха синдикатите са само обсъждани предложения от различни експерти, а не мерки на финансовото министерство, подчерта и зам. министър Ана Михайлова"Един от списъците, които сме дискутирали в Министерство на финансите, и който не е изготвен от наши експерти, но е остойностен тук е излязъл като информация навън, според мен съвсем целенасочено, струва ми се, че вече каквото и да излезе като антикризисна мярка от нас, ще бъде погледнато по негативен начин. Нашите усилия са насочени към разработване на мерки, които ще стимулират реалната икономика, производителността, конкурентноспособността в икономиката ..."

Министерството продължава да работи по своите антикризисни предложения и не е ясно дали синдикатите и работодателите ще ги получат преди заседанието на Съвета за тристранно сътрудничество в понеделник. Михайлова не се ангажира със срок кога министерството ще е готово.

В дебатите по антикризисните мерки, които разтърсиха държавата през последните дни, КТ „Подкрепа” заяви поддръжката си за кабинета и неговите усилия да ограничи кризата. Това обаче няма да стане на всяка цена, каза главният секретар на синдиката Андрей Върбанов.

"Ние в момента, може би след няколко дни и седмици, ще попаднем в окото на бурята. В решаване проблемите на кризата правителството ще има нашата подкрепа, но не подкрепа с компромис по отношение правата на хората на наемния труд. Аз си давам сметка, че в условията на криза много хора се канят да излязат по-богати. Явно е, че кризата ще иска затягане на коланите, явно е, че много от мерките ще бъдат непопулярни. Но кризата трябва да бъде поета от цялото ни общество, от всички обществени групи," подчерта Върбанов.

Президентът на КНСБ Желязко Христов отказа да влиза в задочен спор с премиера, дали синдикатите подстрекават обществото, но изрази готовност за преговорите в понеделник по антикризисната програма. По думите му, КНСБ ще подкрепи тези мерки, които са добри за икономиката и не отнемат доходи от хората: "Поемането на осигуровките от държавните служители трябва да стане с компенсиране на техните доходи. Мисля, че по този въпрос не трябва да има спор. Да не режем глави, а да съберем парите в приходната част, да постигнем и икономически растеж и по-бързо отлепване от дъното на кризата. Синдикатите не вярват на персонални и прочие изявления, защото разнопосочните сигнали не са добро нещо."

В събота синдикати и работодатели ще договорят общите си предложения за антикризисни мерки, които ще сложат на масата на преговорите. В неделя пък ще има среща с финансовия министър Симеон Дянков - обяви Желязко Христов: "Неформална работна среща с вицепремиера Дянков, която няма да бъде публично огласена. Да се седне на масата за разговори неформални с разчети и аргументи. А в понеделник - официално."


 

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна