Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите забраниха отглеждането на ГМО в територии от НАТУРА 2000

Депутатите забраниха отглеждането на ГМО в територии от националната екологична мрежа НАТУРА 2000 и на разстояние от границите на тази мрежа, по-малки от 30 км.

С допълнение към тази част от текста, се забрани отглеждането на ГМО на отстояние по-малко от 10 км от стационарни пчелини и на по-малко от 7 км от площи с биологичен и традиционен начин на производство.

Промените бяха подкрепени единодушно от 144 депутати. Преди това депутатите запазиха в закона забраната за освобождаване в околната среда и пускането на пазара на генномодифицирани тютюн, лоза, маслодайна роза, пшеница и всички зеленчукови и овощни култури.

Представителите на неправителствените организаци, които организираха протести досега срещу закона за ГМО, заявиха, че приетите днес текстове отговарят и на техните искания. Това заяви Светла Николова, председател на сдружение Агролинк: "Не би могло да бъде написан по рестриктивен закон по отношение на ГМО. Няма в момента в друга страна-членка на ЕС толкова рестриктивен закон," подчерта Николова.

"Ние сме изцяло удовлетворени от така приетия закон. България означава, че изцяло ще бъде свободна от генетично модифицирани организми," заяви Борислав Сандов от екоклуба на Софийския университет "Свети Климент Охридски".









По публикацията работиха: Д. Видев, Р. Билярска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна