Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на май ще приключи паспортизацията в Централните софийски гробища

До края на май ще приключи паспортизацията на гробовете в Централните софийски гробища. Ще бъдат издирени собствениците на гробове, които не се стопанисват, и ако това продължи и в бъдеще, ще им бъдат отнети гробните места. Това съобщи Венцислав Григоров, директор на Общинското предприятие „Гробищни паркове”.

Министърът на културата Вежди Радшидов представи проекта за ново оформяне на Алеята на българските творци на Централните софийски гробища. Проектът е на арх. Здравец Хайтов, синът на големия българин Николай Хайтов, положен пръв на Алеята на българските творци.

От гробишния парк може да разбереш какъв е моралът на хората, които живеят в една страна, отбелязва министър Рашидов: "Надявам се, това ще даде тон и на другите хора, които имат парцели. Всеки своя парцел да си го затвори в зеленичко."

Главният архитект на София Петър Диков припомни, че през следващата година в столицата ще бъдат изградени два нови гробищни парка, заложени в градоустройствения план на града. На хората, които не стопанисват гробовете на близките си, ще им бъдат налагани санкции, информира арх. Диков: "Тук задълженията са взаимни. Не може всеки да се обръща към общината и да пренебрегва неговите собствени задължения. Ако няма санкции, не става нищо."

Директорът на Общинското предприятие „Гробищни паркове” Венцислав Григоров ще предложи отново на Общинския съвет да бъде въведена символична такса за поддъжане на гробовете: "По 2 лева на месец, 200 хиляди гроба, са 400 хиляди лева на месец. Една фирма ще чисти денонощно гробовете. Ще се направи санитарна сеч, ще се изсекат всички сухи дървета, пречещи, опасни. Тогава ще светне гробището."

По публикацията работи: Евелина Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна