Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Младенов обсъди с турския си колега проекта "Набуко" и имотните претенции

Претенциите за имотни обезщетения не са проблем между България и Турция, според външния министър на южната ни съседка Ахмед Давутоглу. Турският първи дипломат се срещна с българския си колега Николай Младенов, с когото също обсъдиха общи действия по развитието на проекта за газопровода "Набуко".

Попитан дали Турция ще върне някои конфискувани български имоти Давутоглу отговори: "Този въпрос се обсъжда в момента между нас. Но държа да подчертая, че в миналото е имало миграционни процеси и в двете посоки, към България и Турция. Не смятам това за проблем."

Претенциите за обезщетения на българските изселници от Тракия не бяха споменати по-подробно. Давутоглу обаче съобщи, че е обсъден водния проект при река Тунджа, която често наводнява турската част. Той благодари на България за подкрепата й за кандидатурата на Турция за членство в ЕС.

От своя страна външният министър Николай Младенов отбеляза общите интереси, които имаме с Анкара: "С изключително задоволство отбелязахме, че между България и Турция няма политически проблеми, но има много голяма общност от интереси. Общите интереси означават и общи проекти. Общи проекти като "Набуко", който е от изключително значение както за България, така и за всички европейски страни. И ние сега имаме задължението да продължим да повдигаме и вниманието и интереса на останалите страни в ЕС към развитието на този проект. Това значава две неща: на първо място, политическа подкрепа за неговата реализация, а на второ място - осигуряване на доставки, енергийни, газови, за да може проектът да се реализира в перспектива."

По публикацията работи: Никола Миладинов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна