Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна международната дарителска конференция за Хаити

В Ню Йорк започна работа международната дарителска конференция за възстановяването на Хаити. Събитието е организирано от ООН и Съединените щати с подкрепата на Европейския съюз, Бразилия и Канада.

Съединените щати ще предоставят над един милиард долара за възстановяването на Хаити, обяви при откриването на форума американският държавен секретар Хилари Клинтън: "Съединените щати ще предоставят милиард и 150 милиона долара за дългосрочното възстановяване на Хаити. Тази сума е предназначена за възстановяване на земеделието, енергетиката, здравеопазването, сигурността и управлението на страната".

Световната банка от своя страна ще предостави 250 милиона долара помощ за Хаити. 

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун призова участниците в конференцията да подкрепят плана на правителството на Хаити за възстановяването на страната, който цели набирането на близо 4 милиарда долара помощ, и подчерта: "Този план за действие е конкретен, специфичен и преди всичко много амбициозен. Целта ни е не просто да възстановим страната. Това е план за създаването на една нова държава, държава, в която мнозинството от хората вече няма да живеят в бедност"

От страна на Европейския съюз в конференцията участват комисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реагиране при кризи Кристалина Георгиева, върховният представител на ЕС за общата външна политика Катрин Аштън и комисарят по развитието Андрис Пиебалгс.


По публикацията работиха: Радостина Йотова-БНР, Би Би Си
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна