Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

66% повече пари за животновъдите тази година

Над 140 млн. лв. ще получат през тази година животновъдите по схемите национални доплащания, държавни помощи и подпомагане на сектора „Мляко”. Това съобщи на среща с протестиращите фермери край пловдивското село Труд министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Той уточни, че увеличението на средствата за работещите в бранша в сравнение с миналата година е 66%.

"Идвам, защото знам, че не сте тук от хубаво” – това бяха първите думи, с които министър Найденов се обърна към животновъдите. Изброявайки проблемите, наследени от предишното управление и направеното от настоящото правителство за сектора до момента, земеделският министър съобщи, че от днес земеделските производители могат да кандидатстват за над 3,5 млн. лв., отпуснати от Брюксел, като България е четвъртата страна след Франция, Чехия и Ирландия, която ще се възползва от тези помощи за мляко.

Колкото за основното искане на протестиращите, а именно субсидиите, които получават да се изравнят с тези от другите държави-членки на ЕС, Мирослав Найденов обясни, че такива постъпки вече са направени, но решението може да бъде взето единствено от Европейската комисия. Животновъдите репликираха, че ако това не стане бързо, са готови да протестират и в Брюксел, защото не са втора ръка хора и защото без достатъчно средства българското животновъдство умира.

Протестът премина при засилено полицейско присъствие, а до блокада на магистрала „Тракия” не се стигна.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна