Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Второ денонощие Киргизстан е в хаос

Над 70 души загинаха, а повече от 500 бяха ранени в резултат на масовите безредици в Киргизстан, довели до падането на досегашния президент и правителство. Властта в малката централно азиатска република е поета от опозицията, за която основното предизвикателство в момента е да овладее хаоса и да предотврати кръвопролитна гражданска война.

Второ денонощие Киргизстан е в хаос, който едни наричат народна революция, а други бунт на тълпата. Вълненията, започнали с протест срещу властта в малък провинциален град, прераснаха в масови погроми и безредици в столицата Бишкек. Правителството подаде оставка, а президентът Бакиев избяга в провинцията, където, според някои сведения, се готви за контраатака.

От снощи действа временно правителство на националното доверие, начело с 59-годишната Роза Отунбаева- лидер на социал-демократите и бивш външен министър. Тя обеща до 6 месеца в страната да бъдат организирани свободни избори и да бъде приета нова конституция.

Опозицията, която оглави протеста, едва удържа положението. От безредиците се възползваха тълпи мародери. Потрошени и разграбени са редица правителствени сгради, както и много търговски обекти. Вандали не пощадиха дори музеите. Във връзка с вълненията, съседен Узбекистан затвори своята граница с Киргизстан, а руският президент Дмитрий Медведев определи събитията в Бишкек като вътрешна работа на тази република. До изясняване на обстановката, временно са прекратени полетите до Афганистан от американската база "Манас" в Киргизстан.

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна