Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 100 хиляди души са опитали да скрият доходи за 2007 и 2008 г.

Близо 100 хиляди души са се опитали да скрият доходи за 2007 и 2008 година, обявиха данъчните власти. Хазната е загубила над 70 милиона лева, съобщи Боряна Георгиева от данъчната агенция.

Всяка година, заедно с годишните деклараци и в същия срок, се подават и справки от работодателите за доходите, които те са изплатили. Излиза, че се касае накъде за около 500 милиона лева, говоря за доходи или за над 70 милиона данъци. Има и над 55 хиляди фирми, които се оказва, че пък не са декларирали доходи, които лицата са декларирали., уточни Георгиева.

По думите й, забравилите да обявят доходите си ще плащат с лихвите. Ако обаче декларират стари приходи с тазгодишните декларации, санкциите може да са и по-малки от предвидените по закон 1000 лева.

Едва около 1 000 души са се възползвали от възможността, дадена за младите семейства с ипотечни кредити, да плащат по-малко данъци. Оказва се, че и онези, които обявяват, че са вземали или давали заеми на приятели, също са много малко - само 800. Според данъчните, това доказва техните подозрения, че заемите всъщност са фиктивни и се ползват като оправдание, когато инспекторите засекат, че се крият доходи. Досега са подадени едва 200 хиляди декларации, а до изтичането на крайния срок се очакват 400 хиляди декларации .

От Приходната агенция съобщават, че до края на април офисите й ще работят без обедна почивка, за да приемат декларации за доходи, получени през миналата година. Крайният срок е 30 април, като в този ден офисите на агенцията ще работят, докато има хора. Декларациите могат да бъдат подадени също по пощата или по интернет.

Както обикновено се случва, и през тази данъчна кампания хората са решили да подадат данъчните си декларации в последните дни.

По публикацията работи: Нели Тодорова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна