Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чехия може да стане част от новата система за ПРО на САЩ

Чехия може да стане част от новата система за ранно предупреждение при нападение с вражески ракети, потвърди чешкият вицепремиер и министър на отбраната Мартин Бартак след завръщането си от срещата на върха за ядрената сигурност във Вашингтон. Страната би могла да участва в обработката на данните, постъпващи в компютърната система на новата противоракетна отбрана. Министър Бартак обаче не уточни кога и къде точно ще бъдат разположени елементите от новата мобилна противоракетна архитектура. В следващите седмици чешки експерти ще продължат разговорите в Съединените щати.

По думите на Бартак става въпрос за софтуерната и компютърната система на новия противоракетен проект. Ще се обработват данните от ръководните и наблюдаващите военни елементи, които ще бъдат разположени на две места на територията на Чешката република. Министър Бартак уточнява, че системата ще се обслужва само от чешки специалисти и няма да има чуждестранни военни. Чехия е заявила готовност да се включи в проекта, а САЩ от своя страна са подчертали желанието си да ускорят процеса. Чешкият военен министър е имал срещи с американския заместник-министър на отбраната Мишел Флорной и с Елън Таушър - заместник държавен секретар. Разговорите обаче все още са в начална фаза и не се съобщават детайли.

Американският президент Обама настоява НАТО да има по-голямо участие в новата мобилна противоракетна отбрана и изрази надежда в нея да се включи и Русия. Неотдавна Румъния също се съгласи да разположи елементи от системата на своя територия. Готовност за обсъждане на американски предложения демонстрира и България по време на срещата на лидерите от ЦИЕ с американския президент Обама.

По публикацията работи: Евгения Йотова - кор. на БНР в Прага
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна