Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата обвини председателя на Здравната каса в престъпления по служба

 

Прокуратурата обвини председателя на Националната здравноосигурителна каса Жени Начева в три престъпления по служба, ощетили бюджета с близо милион и 300 хиляди лева. Държавното обвинение ще настоява тя да бъде отстранена от длъжност.

За търговия с влияние е обвинен бившият заместник-здравен министър Емил Райнов. С обвинение в посредничество в корупционна схема - като част от същото разследване, е и шефът на политическия кабинет на бившия премиер Сергей Станишев - Веладин Битолски

Прокуратурата стига до Начева, Райнов и Битолски като част от мегаразследването, обвиняем по което е и здравният министър в оставка Божидар Нанев. Жени Начева е разследвана за едно престъпление в качеството й на директор на Дирекция "Бюджет и финансови параметри" в НЗОК, а другите две – като шеф на самата Каса. Начева е разпоредила да бъде завишен лимитът на три здравни заведения, нарушавайки изискването това да става с изричната санкция на Управителния съвет на Касата.

Говорителят на главния прокурор Стилияна Кожухарова, с коментар за все още неизследвани, но вече установени финансови нарушения по времето на Начева.

Стилияна Кожухарова: По делото има данни, в които посредством един имейл в табличен вид се изпраща на РЗОК разбивка на средствата, които трябва да бъдат изплатени на съответните болници. Въз основа на този имейл съответно се изготвят платежните нареждания. Разбирате колко абсурдно е това.

Като невинаги е съпътствано, даже в редки случаи специално в тези трите не е, с решение на Управителния съвет на Касата. Разбирате и знаете, че един имейл лесно може да бъде променян. Тук говорим за много сериозни нарушения във финансовата дисциплина, които не са били обект на проверка изобщо от съставянето на Касата. По-категорично можем да кажем, че в последните 3-4 години Сметната палата е извършвала само заверки на годишните финансови отчети на НЗОК и не е правен одит на финансовото управление относно средствата.

Сливенската болница "Хаджи Димитър" е едно от болничните заведения, спрямо които Начева е надвишила правомощията си. Там тя е разрешила неправомерно болницата да получи допълнителни 800 хил. лв.

ВМА пък е получила почти 512 хил. лв. за извършени дейности през миналата година. Те обаче са били платени с пари от бюджета за тази. Ето за какво са отишли парите според обяснението на директора на болницата Стоян Тонев.

Стоян Тонев: Тези разходи са реалните разходи, които са направени във връзка с договора, който е сключен със Здравната каса. Аз не разписвам разходите, които са по отношение на договора със Здравната каса, аз разписвам разходите, които са на болницата, а те са ток, вода, парно.

Болница "Токуда" е спомената като облагодетелствана с близо 327 хил. лв. Нейният финансов директор Ренета Инджова обаче твърди друго.

Ренета Инджова: Тези 327 хил. лв. все още седим и ги чакаме, защото това са надлежно извършени дейности през юли и септември 2009 г., които и до този момент не са ни изплатени от касата.

28 млн. лв. си е поискал бившият зам.-здравен министър Емил Райнов от шефа на Търговска лига Тихомир Каменов, за да му осигури привилегировани позиции в търгове за лекарства и да акредитира неговите болнични заведения. Направил го е в качеството му на председател на УС на Здравната каса, а посредник в схемата е бил шефът на кабинета на Сергей Станишев в предишния мандат – Веладин Битолски.

Ето какво обясни още Стелияна Кожухарова.

Стелияна Кожухарова: Става въпрос за търговия с влияние, при която едно лице иска процент от оборота на съответното акционерно дружество. Това е въпрос на разследване, въпрос на доказване дали е платено, колко е платено, колко ще се докаже, че е платено, защото това са различни неща.

Знаете много добре, може да има пълни плащания, но ние да успеем да докажем само една част от тях. Това престъпление е търговия с влияние. Това престъпление не е подкуп. Дали конкретната сума чисто житейски ще я наричате комисионна или подкуп, или както и да е, това е просто не следваща се облага. Каква е ролята на помагача? Като умишлено улеснил извършеното с разяснение, че ще получи от изпълнителния директор на Търговска лига и ще предава на Емил Райнов исканите от същия суми.

Случаят Каменов-Райнов стига през миналата година и до страниците на "Интернешънъл херъл трибюн". Тогава и двамата се заканиха по взаимно обвинение, че ще търсят съдействието на прокуратурата. Днешните обвиняеми Начева, Битолски и Райнов са на свобода срещу около 2 хил. лв. парична гаранция.

Очаквам Жени Начева да подаде оставка от поста директор на НЗОК, за да може институцията да продължи нормалната си работа. Това е заявил министър-председателят Бойко Борисов по повод на повдигнатите обвинения на Начева от Софийската градска прокуратура, цитиран от пресслужбата на Министерски съвет. Министър-председателят Бойко Борисов е отбелязал, че има готовност да предложи нова кандидатура за поста директор на Здравната каса, ако Начева подаде оставка.

По публикацията работи: Силвия Великова - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна