Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Р. Овчаров: Докладът "Анти Станишев" има единствено конюнктурна задача

Според депутата от БСП и бивш енергиен министър Румен Овчаров докладът "Анти Станишев" има единствено конюнктурна политическа задача.

"Ако има нещо опасно в този доклад, е, че за първи път през последните 20 години започва да се търси или да иска да се търси отговорност за политика. Друг е въпросът дали тази политика е била правилна или не. Що се отнася до макроикономическата и финансовата политика, аз смея да кажа, че в близките 20 години по-добри от гледна точка на макроикономиката и на финансите, и на бюджета на страната години от 2007 и 2008 със сигурност няма да има", коментира бившият енергиен министър.

Румен Овчаров отново оправда енергийната политика на предишния кабинет и защити проекта АЕЦ "Белене".

"Всъщност тук въпросът, който българската държава трябва да реши, е много прост – дали след като е инвестирала вече 1 млрд. ще инвестира още 1 млрд., за да допълни, така да се каже, дяловото си участие от 50% в този проект, или ще плати същия този допълнителен милиард, за да затвори проекта, защото неустойките сигурно ще бъдат толкова. За мен правилното решение е да продължим с проекта, без политизация, за да имаме най-добрата АЕЦ не само на Балканския полуостров, но и в много голяма част от ЕС, което ще ни произвежда електроенергия значително по-евтина от тази, която произвеждат електроцентралите даже в комплекса "Марица Изток"", заяви Румен Овчаров.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна