Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надвзетите суми от миналогодишните данъци ще се възстановяват бързо

На хората, които са платили повече данъци през миналата година и са изпратили до НАП данъчни декларации с баркод, надвзетите суми ще се възстановяват за не повече от две седмици. Според закона връщането става в едномесечен срок.

Декларациите с баркод се сканират, а не се обработват ръчно и това дава възможност надвзетите суми за данъци да се възстановяват по-бързо от заложеното в законодателството.

От НАП припомнят, че до възстановяване на суми се стига в случаите, в които гражданите ползват данъчно облекчение, например това за млади семейства, при направени дарения или вноски за допълнително доброволно осигуряване.

До края на данъчната кампания, която приключва на 30 април, от приходната агенция очакват да получат още около 300 хил. данъчни декларации и предупреждават, че в следобедните часове в петък могат да се образуват опашки пред териториалните данъчни дирекции. Затова препоръчват декларациите да се подават по пощата с препоръчано писмо.

От НАП съобщават още, че от 1 май започва засичането на доходите на физическите лица със справките, подадени от работодателите. При несъответствие, гражданите ще бъдат викани в офисите на данъчните.
По публикацията работи: Ваня Вълкова - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна