Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: Решение по финансовата помощ за Гърция до дни

Преговорите между гръцкото правителство и представителите на ЕС и МВФ за финансовата помощ на Гърция вече "почти приключват", като се очаква да завършат до няколко дни. Това заяви еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен, като уточни, че помощта ще бъде отпусната при условие, че правителството на Атина въведе финансова и структурна реформа.

"Резултатът (от преговорите) ще бъде многогодишна програма, която ще доведе до значителна финансова и структурна реформа. Условието за финансиране на Гърция чрез координирани двустранни заеми от държавите-членки на еврозоната ще бъде прилагането на необходимите решения за изпълнение на изискванията за консолидиране на финансите и структурни реформи."

Оли Рен заяви още, че финансовата помощ ще даде възможност на Гърция да "си отдъхне" от натиска на финансовите пазари, за да може да възстанови решително устойчивостта на публичните си финанси и да върне икономиката към курса на устойчиво развитие.

Еврокомисарят допълни: "Тези действия се прилагат не само за Гърция, но и за всички държави-членки на еврозоната и техните граждани, за да се гарантира финансовата стабилност в Европа и света, което е абсолютно наложително за възстановяването на нашата икономика и за стабилен ръст на заетостта."

По публикацията работиха: Биляна Николова, БНР - EbS, Франс прес

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна